En motiu de la mort de l’arquitecte Ricard Bofill, vàrem poder visitar el seu magnífic Taller d’arquitectura, ubicat en una antiga fàbrica de ciment de Sant Just Desvern i on un equip multidisciplinari d’arquitectes, enginyers, urbanistes, escriptors i filòsofs entre d’altres, treballen plegats a mode de laboratori de creació arquitectònica.

Ricard Bofill va néixer a Barcelona el 1939, fill de l’arquitecte Emili Bofill. Pel seu activisme polític va ser expulsat de l’Escola Superior d’Arquitectura i va graduar-se a Suïssa. Creia fermament en la transversalitat de coneixements, la qual cosa el va empènyer a treballar amb intel·lectuals de diferents camps.

La seva obra s’estén arreu del món, va projectar al voltant de mil obres en més de 40 països, caracteritzades pel seu arrelament al lloc i per un fort component d’innovació i risc.

En el seu currículum destaquen obres com l’edifici Walden de Sant Just, l’Hotel Vela de Barcelona, la icònica Muralla Vermella de Calp, la Nova Castellana de Madrid, el barri Antigone a Montpeller, la seu del INEFC, la Nova Bocana del port de Barcelona, la remodelació i ampliació de l’aeroport del Prat, el Casablanca Twin Center al Marroc, la seu corporativa de Shiseido Ginza a Tòquio i la de Cartier a París, o el complex Center de Chicago.

Ens ha deixat un referent internacional de l’arquitectura contemporània catalana.