L’existència de la masia i el seu món és un fet amb més de mil anys d’història a Catalunya.

La masia és l’edifici central d’un mas, una explotació agrícola solitària distanciada del nucli d’un poble. S’ha de distingir entre masia, que significa la casa sola, i mas, el conjunt de casa, terres de conreu i boscos.

Com denota el volum de la construcció de moltes masies, a les cases de pagès hi vivia molta gent: l’amo, l’hereu, la família extensa, mossos i pastors. Eren centres de producció, on es feia el vi, es conreaven cereals, es molia la farina o es produïa oli. A més, s’hi engreixava el porc i s’hi elaboraven embotits i formatges. Disposava de pou, taller, estable i forn. Les situades en zones frontereres o de risc comptaven fins i tot amb torres de defensa.

Aquesta forma de vida, sostenible i sustentable també, a causa de la tradició catalana de l’hereu únic de les terres era una gran estructura. Precisament era l’hereu qui assegurava el futur de la propietat i mantenia la importància de la masia com a institució social.

La bellesa i qualitat d’aquestes edificacions ha cridat l’atenció actualment. Les seves grans dimensions (tant de l’interior com de la zona verda exterior) han fet d’elles atractius edificis per a esdeveniments i per a l’hostaleria. Així les podem veure convertides en hotels, restaurants, cases rurals o de colònies.

Precisament aquest cap de setmana ens hem permès el luxe de conèixer el @hotelmas1670 de Calonge, a Girona. Una magnífica masia, que l’historiador local Joan Molla situa segons els primers documents escrits a finals del segle XVII. Durant segles va estar abandonada fins que al 1982 el Sr. Pere Màrquez la va adquirir i rehabilitar. Des del 2011 aquesta masia està oberta com a hotel de turisme rural de qualitat i gestionat per la seva filla, la Bea.

No deixeu de visitar-la, pel magnífic entorn i pel tracte exquisit!

El compromís és, en l’excepcional moment actual, defendre el turisme de proximitat i familiar molt indicat pels qui cerquem espais de llibertat i sense aglomeracions per passar uns dies de calma i potenciar i ajudar a l’economia dels més propers.