Avui parlarem d’ATMOS-FEAR del polifacètic artista Jon Tugores. Una extraordinària exposició que us recomanem al Centre Cultural de Terrassa.

Tenim el plaer de conèixer-lo personalment i és un gaudi poder parlar-ne d’ell. Jon és arquitecte, pilot de línies aèries, professor universitari i fotògraf aeri. Un artista polièdric, versàtil i complet que hibrida el seu bagatge en experiències recíproques.

L’exposició té l’atmosfera com a protagonista existencial i catalitzadora del planeta. De fet, les ciutats sempre s’han creat en funció de l’atmosfera. S’han posat al costat dels rius, del mar, dels grans llacs… Han evolucionat al costat d’aquell mitjà que els donava vida -afirma Tugores-.

L’exposició presenta una interpretació del territori, planteja connexions amb l’urbanisme, l’arquitectura, l’art, la natura, el topos. De vegades les seves obres imiten la realitat, d’altres la ficció. Jon li ensenya a la seva càmera Sony tot allò que ell sap veure, les seves instantànies no sorgeixen des del paisatge sinó des del seu interior, des de la seva capacitat reflexiva, la seva emoció i necessitat de comunicació. Imatges reflexes del seu autor. Cada decisió artística, conceptual i simbòlica captada crea una concepció única sobre la realitat, una visió particular sobre l’entorn amb intencionada profunditat interpretativa i una reflexió sobre el que és subjectiu mitjançant metàfores visuals.

El Jon arquitecte, va decidir reubicar la seva vida en el concepte de llibertat que li donava l’aviació. Volar li era una necessitat vital. La fotografia, com a element artístic, li va aportar la possibilitat d’explicar històries, de despertar sensibilitats de forma més conceptual i profunda que amb paraules. Generós i agraïdament obert en la seva aproximació a l’art s’aprofita de la panoràmica visual que li ofereix l’Airbus que pilota per a regalar-nos poesia visual.