El Feng shui és una tècnica mil·lenària xinesa, d’origen taoísta, basada en la recerca de l’equilibri, que consisteix a situar els elements en harmonia amb les forces de la natura.

Per a la cultura xinesa, tot el que forma part del món físic està dotat d’una energia vital anomenada txi o qi. El txi es divideix en dos, el Ying i el Yang que són elements oposats però interdependents. El Ying i el Yang són presents en tot el que forma l’Univers, ja que tot té dos pols, un de positiu i un de negatiu. La idea del Feng Shui és ressaltar el “txi” positiu, que aporta bona sort i felicitat.

Si volem aplicar el Feng Shui en la decoració de la llar, haurem de ser molt sensibles al Mapa Bagua, que és un esquema de 8 cares on s’indica la correspondència entre punts cardinals i els circuits de canalització de l’energia. Els elements sobre els quals caldrà incidir seran: la llum solar (com a generadora d’energia), el tractament correcte dels colors (per a que el txi flueixi lliurement pels espais. Per exemple el blau simbolitza la pau, el marró l’equilibri i seguretat…), mantenir harmonia en la col·locació d’objectes, omplir la llar de música i plantes, ja que atreuen l’amor. D’altra banda, el Feng Shui és reticent a conservar ampolles buides a casa, rellotges aturats o objectes duplicats, per evitar estancar l’energia.

Com organitzar la nostra llar?
Les portes són autèntiques entrades d’energia, cal no enfrontar-les amb altres portes per evitar que se’ns escapi sense ocupar l’espai. L’ordre és essencial i cal estalviar-nos elements que interrompin el pas. El dormitori ha de ser un espai de tranquil·litat amb colors pàl·lids i suaus. El capçal orientat al Nord i aplacat a la paret per estimular-nos seguretat. El saló ha d’inspirar relaxació, amb alguna planta, llum i mobiliari harmoniós. La cuina és vital perquè conté aigua i foc, que sempre hauran d’estar separats. L’estudi estarà ben ventilat, ambientat amb música i mai ubicant la taula de treball de cara a la paret. El bany, mai s’hauria d’ubicar al centre de la llar, per evitar energies mal canalitzades.

Una filosofia de vida, complexa però apassionant, amb més de 5000 anys d’història.