Segles sencers de civilització, de desenvolupalemt sociopolític, científic, artístic, de coneixement mèdic, de guerres i epidèmies, el naixement de les ciutats o la vida rural sota el feudalisme s’han explicat sense incloure les dones. La història de l’home ha estat extensiva a la història de la humanitat.

Només des de les últimes dècades tenim la possibilitat de començar a redescobrir una historia invisibilitzada durant segles. La dona ha estat aparentment absent en molts àmbits transcedentals de la història, tot i la seva aportació utiltizant la seva intel·ligència, esforç, geni, imaginació i dedicació.

Ja des de l’estudi de la prehistòria l’home es va apoderar de totes les representacions gràfiques sense rasgues sexuals arribant a la conclusió que la dona tenia menys presència. El Renaixement, per exemple, és un ‘renéixer’ només per als homes, que veuen millorades les possibilitats educatives i laborals, però no per a les dones que no poden accedir a l’educació humanista amb lleis molt restrictives.

Rellegir la història en clau femenina no només significa rescatar el protagonisme de la dona en el passat sinó repensar la dinàmica històrica globalment, normalitzant la seva presència i transcendència. No és fàcil reescriure la història, moltes dones van firmar les seves obres amb el nom dels seus marits com Maria Lejárraga o sota pseudònims masculins com Cecilia Böhl (Fernan Caballero). D’altres només eren considerades col·laboradores com Marie Curie que va treballar sota l’ombra del seu marit i només després del seu Premi Nobel va obtenir el seu primer lloc de treball remunerat.

Hipatia d’Alexandria (filòsofa i matemàtica), Aspàsia de Milet (mestra), Metrodora (metgessa), les Beguines (que van portagonitzar un moviment social i religiós al s. XII a tota Europa), Marguerite Porete (mística francesa), Ada Byron (primera programadora de la història), Rosalind Franklin (la gran oblidada del descobriment de l’ADN), Gabrielle Émilie (científica i traductora), Frida Khalo (artista a l’ombra del seu marit, Diego Rivera), Valentina Tereshkova (primera astronauta) i milions de dones més que van col·laborar a fer un món millor. El nostre reconeixement!