Banksy és el pseudònim amb el qual es coneix a l’artista actual més representatiu del Street Art (art de carrer). Aquest moviment creatiu defineix l’art urbà que engloba tota mena d’expressió artística realitzada al carrer de manera il·legal.

No es tenen dades biogràfiques sobre Banksy, es creu que va néixer en una localitat pròxima a Bristol el 1974. En la dècada dels 80 es va iniciar en l’art del grafiti, en el moviment anomenat el boom de l’aerosol. Al principi, aquestes pintures es desenvolupaven en murs i vagons de tren. El seu origen se situa al Nova York dels anys 60, en els guetos afroamericans i llatins com a reacció a la situació d’opressió que vivien.

En el 2008 el diari Mail on Sunday va anunciar haver descobert la seva identitat, identificant-lo com Robin Gunningham. Altres mitjans l’identificaren com RobinBanks, però això sembla més una mala interpretació d’una broma sobre la semblança entre aquest últim nom amb l’expressió anglesa ‘robbing banks’ (robant bancs).

En el seu llibre Wall and street, Banksy explica com va començar en la pintura de carrer, usant esprai aplicat directament sobre la paret. Però aquesta tècnica requeria temps, la qual cosa la feia molt arriscada, ja que es tractava d’un art il·legal. A causa d’això, va començar a utilitzar plantilles de cartró creades per ell mateix que ruixava amb un esprai per a cotxes i que li permetien la rapidesa d’aplicació.
Actualment els seus treballs es troben ja per ciutats de tot el món, així com en els principals museus d’art contemporani, encara que sempre rodejats de polèmica. Són molts els qui l’han criticat per les seves creacions; per a alguns, pur vandalisme, pura hipocresia que critica el capitalisme mentre treballa per a grans empreses com Puma o l’MTV i fins i tot més quan les seves obres són subhastades per xifres milionàries.

El mateix artista va declarar: «L’èxit comercial és un fracàs per a un grafiter».