El lli ve teixint-se des de fa deu mil anys. És originari de la regió dels rius Nil, Tigris i Èufrates (Egipte i l’antiga Mesopotàmia).

És la primera fibra vegetal que va tenir acceptació en la indústria tèxtil. El seu cultiu requereix un clima humit però moderat i un terreny argilenc. El lli no se sega tallant-lo sinó arrencant-lo, quan la tija encara és verda i lleugerament tenyida de groc.

Per al seu assecat, s’ajunta en grans manolls formant cons, distribuïts en el camp de conreu. Actualment el desgrani es realitza amb màquines trilladores que separen la llavor (la llinosa). La tija llenyosa es deixa a la intempèrie perquè es vagin afluixant les fibres. Una màquina pentinadora s’encarrega de seleccionar segons el llarg de la tija. La màquina filadora i la metxera estiren les fibres i les torcen segons la finalitat del teixit (cordes amb fils més gruixuts, crochets amb fils dobles, tela o brodats per a moda o llar amb fil prim…).

Abans de teixir es testa la resistència i elasticitat dels fils. Després es passa al procés en humit depenent de la finalitat del teixit: rentat, suavitzat, descruatge, tenyit o calandratge. Finalment, si es requereix, se li apliquen acabats especials com ara repel·lents antitaques, impermeables, tractaments antibacterians…
El lli pertany al lligament clàssic de tafetà, que és el més bàsic dels tres tipus de lligaments per a un teixit de calat (els altres dos són: gerga i ras). En el lligament tafetà la trama del teixit és del mateix gruix alineat, de manera que forma un patró simple de punt de creu. Cada passada de la trama creua els fils de l’ordit anant per sobre del primer i per sota del segon, i així successivament.

El lli és un material respectuós amb el medi ambient. La planta de lli no requereix reg, no precisa de pesticides i la seva producció exigeix poca energia. Es tenyeix amb facilitat, la qual cosa significa que no porta gairebé productes químics.

La caiguda del lli i la seva lluminositat el fan un teixit ideal per a unes cortines. El lli et farà feliç si adores la seva frescor, estètica, lleugeresa i durabilitat.